Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής



Από τον Οκτώβριο του 1980 καθιερώθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών .

Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.

Επιπλέον, ειδική περίπτωση διατροφικής διαταραχής είναι και η Νευρική Ανορεξία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει το έναυσμα να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες και το διατροφικό μας μέλλον.

Από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να αυξάνει υπερβολικά η κατανάλωση ζωικών λιπών, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με παλιότερα.

Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία στο σύνολο του πληθυσμού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης .

Τι είναι όμως η παχυσαρκία;

Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον κατάλογο των παθήσεων.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διατροφή τους, φαίνεται να εμφανίζουν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες όπως η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και σνάκ – σε αντίθεση με τη μειωμένη κατανάλωση λαχανικών – καθώς και η μη κατανάλωση πρωινού.


Καλές διατροφικές συνήθειες αποτελούν η κατανάλωση πρωινού, τα σταθερά και μικρά γεύματα, η αποφυγή κατανάλωσης λίπους, γλυκών, έτοιμου-γρήγορου φαγητού, αναψυκτικών και σνακς, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ψαριών, ελαιόλαδου, άφθονου νερού και ψωμιού ολικής αλέσεως.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι μαθητέ



ς και οι μαθήτριες του Δ.Σ. Καντάνου, συζήτησαν για τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, το διατροφικό μέλλον του κόσμου, ζωγράφισαν εικόνες, κατέθεσαν τις απόψεις τους και φυσικά δημιούργησαν υγιεινές συνταγές!!!

Επιπλέον ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου, ετοίμασε και πρόσφερε στους μαθητές ένα υγιεινό πρωινό, ώστε να κατανοήσουν την αξία του στη σωστή διατροφή για την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού μας.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι:

Προτιμούμε τη μεσογειακή διατροφή και συνδυάζουμε τις καλές διατροφικές συνήθειες με τη μέτρια σωματική άσκηση, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία μας, την ομορφιά μας και τη μακροζωία μας.