Η περιοχή μας

Κεντρική πλατεία Κανδάνου
Το σχολείο μας βρίσκεται στην Κάνδανο  Χανίων στην Κρήτη  σε ένα ιστορικό και πανέμορφο τόπο. Η Κάνδανος είναι κτισμένη σε ένα λεκανοπέδιο στο κέντρο της επαρχίας Σελίνου, η οποία βρίσκεται στο νομό Χανίων και είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Κανδάνου-Σελίνου. Είναι κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή. Το κυριότερο προϊόν της είναι το ελαιόλαδο. Πολλά από τα ελαιόδενδρα της περιοχής είναι αιωνόβια και μεγάλου μεγέθους. Το όνομα της προέρχεται από το αρχαίο «Καντανία» που σημαίνει «Πόλη της νίκης.

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Τα Χανιά, είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται κοντά στην Κάνδανο και αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο του νομού που φέρει το ίδιο όνομα Αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, με μακραίωνη ιστορία, φυσικές ομορφιές, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια παράδοση. Σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων είναι το ενετικό Λιμάνι – στην παλιά Πόλη – με τον Αιγυπτιακό Φάρο που στέκει αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων να τραβάει τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.


ΙΣΤΟΡΙΑ
Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου


Η Κάνδανος άκμασε στα Βυζαντινά χρόνια. Απόδειξη αυτού αποτελεί το μεγάλο πλήθος βυζαντινών εκκλησιών 
Η Κάνδανος χαρακτηρίζεται ως ιστορική περιοχή διότι κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο οι κάτοικοι της αντιστάθηκαν με αυτοθυσία στην επέλαση των ναζί, οι οποίοι έχοντας υποστεί μεγάλο πλήγμα από τους αμυνόμενους κατοίκους, κατέστρεψαν το χωριό ολοσχερώς ως αντίποινα. 
Μαρμάρινα αντίγραφα των πινακίδων που άφησαν οι Γερμανοί αφού έκαψαν και ισοπέδωσαν την Κάντανο βρίσκονται στο μνημείο στην πλατεία του χωριού. 
Οι τρεις επιγραφές αποτελούν μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, γιατί όπου αλλού κατέστρεψαν οι Ναζί δεν άφησαν και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν.Η κοινότητα Καντάνου αναγνωρίστηκε Δήμος Καντάνου το 1989 λόγω ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

H σύγχρονη Κάνδανος

Σήμερα η Κάνδανος είναι μια μικρή κωμόπολη και μαζί με τους γύρω οικισμούς αριθμεί 1000 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και διάφορες υπηρεσίες. Έχει Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ, Αστυνομικό τμήμα, Ταχυδρομείο, Κέντρο Υγείας, φαρμακείο και δύο μικρά ξενοδοχεία. Λειτουργούν επίσης ένας παραδοσιακός φούρνος, τρία εστιατόρια με εξαιρετικό κρητικό φαγητό, ένα ζαχαροπλαστείο με σπεσιαλιτέ το γαλακτομπούρεκο και το παγωτό από τοπικό γάλα αιγοπροβάτων, καθώς και πολλά καφενεία.

Περιοχές ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους και οικολογικής αξίας στο Δήμο μας

Παραλιακή ζώνη μεταξύ Παλαιόχωρας και Σούγιας.
Παραλιακή ζώνη μεταξύ Παλαιόχωρας και Κουντούρας.
Παραλιακή ζώνη μεταξύ ακρωτηρίου Κριού και Ελαφονήσου.
Φαράγγια Σαμαριάς, Ανύδρων, Αγίας Ειρήνης, Σπίνας
Ελαφόνήσι: Η περίφημη παραλία με τη ροζ άμμο και τα σπάνια κρινάκια και το μοναδικό στον κόσμο δάσος από οξύκεδρο.
Ακρωτήρι και όρμος Γραμμένου. Δάσος με κέδρους και αρμυρίκια.