Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Οι μικροί δημοσιογράφοι σε δράση………..


Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου εγώ ,οι συμμαθητές μου και οι δάσκαλοί μας αφήσαμε το σχολείο, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και ταξιδέψαμε μέχρι την Ανώσκελη, ένα ημι-ορεινό χωριό στο Δήμο Πλατανιά .Ήταν μια υπέροχη μέρα ,ηλιόλουστη ,ότι έπρεπε για βόλτα!!!Η βόλτα μας είχε προορισμό το «ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ», σύγχρονο ελαιουργείο και οινοποιείο που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και οίνο βιολογικής καλλιέργειας.

Φτάνοντας στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου μας υποδέχτηκε η κα. Γεωργιακάκη Έφη με ένα τεράστιο χαμόγελο. Μας οδήγησε στην αίθουσα υποδοχής και μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία του χώρου. Εκεί πήραν τα μολύβια μας φωτιά!!!Το ελαιουργείο της Ανώσκελης κτίστηκε το 1983 από την οικ. Μαμιδάκη καλύπτοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας/παραγωγών. Σήμερα έχει 11 εργάτες και στέλνει λάδι σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (Ρωσία, Ουκρανία, Ντουμπάι, Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική).
Τελειώνοντας αυτή τη μικρή αφήγηση, οδηγηθήκαμε στο εσωτερικό του εργοταξίου για να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Είδαμε κλαρκ, σιλό, τιτάντερ, φυγοκεντρικά μηχανήματα, σπαστήρες, ζελατινοποιητές, εμφυαλωτήριο, αποθήκες φύλαξης - ωρίμανσης, δεξαμενές, ετικετοποιητές, μηχανή φιλτραρίσματος κ.τλ. Πολλά από αυτά τα μηχανήματα τα βλέπαμε για πρώτη φορά. Είχε πολύ ενδιαφέρον!
Μετά από την πολύ ωραία ξενάγηση , μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη , ένα πολύ ωραίο τραπέζι πλούσιο σε ψωμί και ελαιόλαδο. Φάγαμε παρέα, συζητήσαμε και ξεκουραστήκαμε. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του Ελαιοτριβείου για την φιλοξενία και τους ευχόμαστε υγεία , αγάπη και ευημερία.
Στο δρόμο για την επιστροφή τραγουδούσαμε όλοι ευτυχισμένοι!!!!
Με εκτίμηση, 
Δ΄ και Ε΄ τάξεις  
Δημοτικό Σχολείο Καντάνου

Η υπεύθυνη του Ελαιοτριβείου δίνει πληροφορίες στους μικρούς δημοσιογράφους!