Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Πρόγραμμα Erasmus+ από το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου κατά το σχολικό έτος 2017-2018



Το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου συμμετέχει για πρώτη φορά σε τριετές (2017-2020) πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: Cooperation for Innovation and the Exchange of good Practices (Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από άλλες 5 χώρες (Αγγλία, Ρουμανία, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία).
Γενικά, οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ σχολείων. Μέσα από αυτές ενθαρρύνεται η συμμετοχή σχολείων από διαφορετικές χώρες, ώστε, με την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών, οι συμμετέχοντες να βελτιώνουν την παιδαγωγική τους κατάρτιση, να γνωρίζουν νέες μεθόδους διδασκαλίας και να ανταλλάσουν καλές πρακτικές προς όφελος της σχολικής τους μονάδας.
Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 πλήθος δραστηριοτήτων οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς και πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά όλων των τάξεων. Η πρώτη δραστηριότητα ήταν η προετοιμασία και η υλοποίηση της Ημέρας Erasmus (Erasmus Day). Στο πρώτο μέρος της δραστηριότητας, η κάθε τάξη ανέλαβε να μελετήσει και να συλλέξει πληροφορίες για μια απ’ τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στο δεύτερο μέρος της δραστηριότητας, κατά την υλοποίηση της Erasmus day, οι μαθητές παρουσίασαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους, σε μορφή power point, τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν μέσα στην τάξη. Έπειτα, δημιουργήθηκε στο διάδρομο του σχολείου η γωνιά του Erasmus και ακολούθησε μπουφές με γεύσεις από τις χώρες που μελετήθηκαν.




Παράλληλα πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής για την επιλογή του λογότυπου του προγράμματος. Σε αυτόν έλαβαν μέρος μαθητές από όλα τα σχολεία των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κι έπειτα από ανοιχτή ψηφοφορία νικήτρια αναδείχθηκε η ζωγραφιά της μαθήτριας της Στ’ τάξης Ανατολής Καστρινάκη.


Ακόμα μια σημαντική δραστηριότητα του προγράμματος ήταν η ενασχόληση με την τέχνη της γλυπτικής. Αρχικά οι μαθητές επισκέφθηκαν ένα εργαστήρι κεραμοποιίας κι έφτιαξαν τα δικά τους κεραμικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με δύο σπουδαίους Έλληνες γλύπτες: έναν αρχαίο, το Φειδία κι έναν σύγχρονο, τον Κώστα Βαρώτσο, με τον οποίο υπήρξε ζωντανή συνομιλία μέσω του διαδικτύου.



Επιπλέον, στα πλαίσια του προγράμματος, δημιουργήθηκε ένα «Βιβλίο της φύσης», με εικόνες και ιδιότητες φυτών και βοτάνων της Κρήτης. Ακόμα, υπήρξε δύο φορές μέσα στη χρονιά επικοινωνία μέσω ίντερνετ των μαθητών της Καντάνου με μαθητές των ξένων σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ στο τέλος της χρονιάς βιντεοσκοπήθηκε ένα ελληνικό τραγούδι κι ένας παραδοσιακός κρητικός χορός.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο επιμορφωτικά ταξίδια στην Αγγλία και στη Ρουμανία, με σκοπό την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών με τους εταίρους, αλλά και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τους μαθητές με σκοπό την επαφή τους με ήθη και έθιμα άλλων χωρών, καθώς και την εξοικείωσή τους με νέους πολιτισμούς.

Στις 13-17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη  εκπαιδευτική μετακίνηση στην Αγγλία, στην πόλη Glocester, στο Churchdown Village Infant School αλλά και στο Churchdown Village Junior School.




Το δεύτερο ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 14-18 Μαΐου 2018 στο GRADINITA CU PROGRAM NORMAL din cadrul SCOLII GIMNAZIALE C. MORARIU PATRAUTI, στην περιοχή Πατραούτι της επαρχίας Μπουκοβίνα της Ρουμανίας.





Και στις δύο μετακινήσεις οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσα στις τάξεις, να συνομιλήσουν με μαθητές και εκπαιδευτικούς και να μάθουν για το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας. Επιπλέον, ξεναγήθηκαν στα μουσεία, τα μοναστήρια και τα αξιοθέατα κάθε περιοχής και ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα κάθε χώρας. Έτσι, απέκτησαν νέες γνώσεις και εμπειρίες, που στη συνέχεια μετέδωσαν στους μαθητές, εφαρμόζοντάς τες στη σχολική πράξη.
Τόσο στην Αγγλία, όσο και στη Ρουμανία οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν από τα ίδια τα παιδιά.




Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για την απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς και διευρύνει τους ορίζοντες μικρών και μεγάλων πέρα από τα αναλυτικά προγράμματα και τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου θα συνεχίσει να δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση με νέες δραστηριότητες και τις επόμενες σχολικές χρονιές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου