Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο
σχολείο.
Η ημέρα αυτή, μάς υπενθυμίζει αυτό που επιβάλλεται να διδάσκουμε στα παιδιά ΚΑΘΕ μέρα!!! Αποτελεί μια παραπάνω ευκαιρία για να εξυμνήσουμε το δικαίωμά μας στη διαφορετικότητα, στη μοναδικότητα, στην ατομικότητα.
Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να δράσουμε, ώστε να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας σε ζητήματα σχολικής βίας αλλά και να βρούμε τρόπους να μιλήσουμε ανοιχτά και δίχως φόβο για εκείνα που μας πληγώνουν. Μέσα από σχετικές δράσεις λοιπόν, διαχωρίσαμε το "πείραγμα" από τον εκφοβισμό και μιλήσαμε για τις διάφορες μορφές βίας.
Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, εκτελέσαμε ένα απλό και γεμάτο μηνύματα και συναισθήματα πείραμα, με σκοπό να κατανοήσουμε πόσο βαθιά μπορεί να μας πληγώσουν τα άσχημα λόγια κάποιου.

Τα υλικά μας :
2 μήλα
Όμορφα λόγια 🥰
Προσβλητικά λόγια
Αφού μιλήσαμε σε κάθε μήλο με διαφορετικά λόγια, στη συνέχεια τα ξεφλουδίσαμε για να παρατηρήσουμε αν τα λόγια μας διαφοροποίησαν το εσωτερικό τους.
Τα αποτελέσματα των λόγων μας, μάς εξέπληξαν και μάς έκαναν να καταλάβουμε πως υπάρχουν λόγια που «πληγώνουν» όχι τη σάρκα αλλά την ψυχή μας. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά!
Για να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με εκείνες των υπολοίπων παιδιών, αποφασίσαμε να λάβουμε συμμετοχή στην καμπάνια του Χαμόγελου του Παιδιού: "ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ"! Για τον σκοπό αυτόν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης, δημιούργησαν το παρακάτω υλικό και το απέστειλαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.








Με όραμα και ελπίδα για ένα σχολείο στο οποίο η σχολική βία δε θα χωρά!